Ποιες είναι οι επίσημες απόψεις των επιστημόνων για το άτμισμα;

By | 14/03/2022

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι σχετικά καινούργιο, ειδικά αν συγκριθεί με το κανονικό τσιγάρο που υπάρχει σε κάποια μορφή εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολλές επιστημονικές μελέτες που προσπαθούν να το αναλύσουν και να καταλάβουν ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος καθώς είναι γνωστό ότι άργησε πολύ να κάνει σωστές μελέτες για το κάπνισμα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τους κινδύνους του μετατρέποντας το έτσι σε μία «κανονική» συνήθεια για ενήλικες αλλά και εφήβους.

Εννοείται ότι οι έρευνες των επιστημόνων επικεντρώνονται κυρίως στην υγεία αλλά και στη σύγκριση του παραδοσιακού καπνίσματος με το «άτμισμα» δηλαδή τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι ο όρος «τσιγάρο» υπάρχει στο όνομα της συσκευής αυτής για να καταλάβει ο καταναλωτής ότι στην ουσία είναι μία εναλλακτική στο κλασικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει κανένα κοινό με το παραδοσιακό καθώς στο πρώτο ο χρήστης εισπνέει τους ατμούς ενός ειδικού υγρού ενώ στη δεύτερη περίπτωση εισπνέει το αποτέλεσμα της καύσης αποξηραμένων φύλλων του φυτού του καπνού. Με άλλα λόγια, ο καπνός δεν έχει καμία σχέση με το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμη και αν υπάρχουν υγρά που λένε ότι «αποδίδουν» τη γεύση κάποιας μάρκας τσιγάρου.

Συνέπειες του ατμίσματος

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες είναι το γεγονός ότι ο καπνός που εισπνέει ένας καπνιστής από το τσιγάρο τους περιέχει κυριολεκτικά χιλιάδες επιβλαβείς ουσίες, ανάμεσα τους και κάποιες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνους. Οι ουσίες αυτές δεν υπάρχουν στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων αφού περιέχονται στα φύλλα του καπνού και το άτμισμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον καπνό. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως, το άτμισμα φαίνεται να είναι πιο ασφαλές, ή καλύτερα λιγότερο επικίνδυνο, από το κάπνισμα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς επειδή το άτμισμα είναι κάτι το σχετικά καινούργιο, δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του.

Ένας νέος τρόπος λήψης νικοτίνης

Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, αυτό που κάνει πολλούς καπνιστές να μην μπορούν να κόψουν το κάπνισμα είναι η νικοτίνη. Πρόκειται για μία ουσία η κατανάλωση της οποίας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορία και η επίδραση της είναι πιο άμεση – σχεδόν στιγμιαία – όταν αυτή εισπνέεται. Η ουσία αυτή από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη, αλλά είναι πολύ εθιστική και κάνει τον καπνιστή να θέλει να καπνίζει συνέχεια για να πάρει τη «δόση» του, μαζί με τη νικοτίνη όμως παίρνει και όλες τις άλλες επιβλαβείς ουσίες του καπνού. Τα υγρά  ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν νικοτίνη σε συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες και πρέπει να αναγράφονται στα μπουκαλάκια και τις συσκευασίες. Δεδομένου ότι η νικοτίνη αυτή εισπνέεται, ο ατμιστής λαμβάνει την ευφορία της νικοτίνης χωρίς τις βλαβερές ουσίες του καπνού.

Αυτό σημαίνει φυσικά ότι και το άτμισμα είναι εθιστικό, αλλά ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την λήψη νικοτίνης ώστε στο τέλος να κόψει τόσο το άτμισμα όσο και το κάπνισμα.

Ένας τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί καπνιστές που δοκίμασαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατάφεραν να κόψουν το κανονικό τσιγάρο και να γυρίσουν αποκλειστικά στο άτμισμα, το οποίο και όπως είπαμε και πριν είναι με τα μέχρι τώρα δεδομένα λιγότερο επικίνδυνο. Ένα από τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου λοιπόν μπορεί να είναι το ότι αποτελεί βοήθημα για να κόψει κανείς το σίγουρα επιβλαβές κάπνισμα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το άτμισμα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια. Με άλλα λόγια, το σωστό είναι να μην ξεκινήσει κανείς ούτε το κάπνισμα αλλά ούτε και το άτμισμα απλά φαίνεται πως προς το παρόν, το άτμισμα είναι το μικρότερο δύο κακών.