Γιατί στις περισσότερες ληστείες παραβιάζουν τις μπαλκονόπορτες;

By | 04/08/2022

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που γίνονται οι περισσότερες διαρρήξεις στα σπίτια, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη εποχή που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει ένας γενικός κανόνας που αφορά τις ληστείες και τις διαρρήξεις: η συντριπτική πλειοψηφία των διαρρηκτών «μπαίνουν» στα σπίτια από τις μπαλκονόπορτες ή τα παράθυρα, δεδομένου ότι εκεί δεν υπάρχουν πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας για μπαλκονόπορτα, τα οποία και δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στους κλέφτες και τις διόδους.

Γιατί όμως οι κλέφτες δείχνουν αυτή την «αγάπη» για τις μπαλκονόπορτες; Η κοινό λογικό δεν λέει ότι οι κλέφτες θέλουν να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτοί; Γιατί λοιπόν μπαίνουν από τα μπαλκόνια που τους βλέπουν όλοι οι περαστικοί είτε είναι πεζοί είτε σε αυτοκίνητα; Ας δούμε αναλυτικά γιατί.

Εύκολη πρόσβαση

Γιατί να μην μπει ένας κλέφτης από την πόρτα σαν κύριος; Ο πρώτος λόγος είναι φυσικά το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες πόρτες είναι ασφαλείας, οπότε είναι και σχετικά δύσκολη η παραβίαση τους. Ο Δεύτερος είναι το γεγονός ότι για να αποκτήσει πρόσβαση στην πόρτα ο κλέφτης, θα πρέπει πρώτα να μπει στην οικοδομή και αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο αφού οι ένοικοι είναι πλέον υποψιασμένοι. Το μπαλκόνι είναι εύκολα προσβάσιμο για κάποιον που είναι σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση και μπορεί να σκαρφαλώνει.

Ανοιχτές μπαλκονόπορτες

Ο λόγος που οι περισσότερες ληστείες συμβαίνουν το καλοκαίρι είναι από τη μια το γεγονός ότι είναι η εποχή που οι περισσότεροι πάνε διακοπές και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για πολλές μέρες. Ένας άλλος λόγος όμως είναι το γεγονός ότι λόγω της ζέστης, οι ένοικοι των σπιτιών συνηθίζουν να αφήνουν τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές όταν κοιμούνται ή ακόμη και όταν φεύγουν από το σπίτι τους για μία σύντομη βόλτα. Ο κλέφτης έτσι έχει μία ανοικτή και άμεσα προσβάσιμη δίοδο την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για μία «σύντομη επίσκεψη».

Οι τζαμαρίες σπάνε εύκολα

Ακόμη όμως και αν η μπαλκονόπορτα είναι κλειστή, ο κλέφτης μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι μέσω αυτής. Αυτό μπορεί να γίνει δυστυχώς με το χτύπημα με μία πέτρα ή με έναν λοστό. Το σπάσιμο της τζαμαρίας μπορεί να κάνει αρκετό θόρυβο, ωστόσο από τη μια αυτός μπορεί να μειωθεί και από την άλλη είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει πολύ τους κλέφτες αφού οι περισσότεροι θέλουν απλά να μπουν, να ψάξουν γρήγορα για μετρητά ή χρυσαφικά και να φύγουν, οπότε ακόμη και αν κάποιος γείτονας καλέσει την Αστυνομία, το περιπολικό δεν θα προλάβει να φτάσει πριν να έχουν γίνει καπνός.

Εύκολη παραβίαση

Ακόμη όμως και αν ο κλέφτης δεν μπορεί ή δεν θέλει να σπάσει την τζαμαρία, το να ανοίξει μία μπαλκονόπορτα χωρίς να την σπάσει είναι σχετικά εύκολο για κάποιον που έχει κάποιες βασικές γνώσεις στο «επάγγελμα». Οι μπαλκονόπορτες συχνά δεν έχουν πολύπλοκες κλειδαριές καθώς δεν είναι σχεδιασμένες με κύριο γνώμονα την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα οι θωρακισμένες πόρτες. Οι μηχανισμοί που κρατάνε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες κλειστές, ακόμη και αν μιλάμε για καινούργιες πόρτες και παράθυρα, είναι σχετικά απλοί και πολύ εύκολοι στην παραβίαση και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται ειδικά εργαλεία και αυτός είναι και ο λόγος που αν ένας κλέφτης βρεθεί μπροστά στο δίλλημα του να παραβιάσει μία θωρακισμένη πόρτα ή μία μπαλκονόπορτα, θα επιλέξει πάντα την μπαλκονόπορτα.

Ποια λύση υπάρχει;

Όπως είπαμε και πριν, η λύση για να θωρακιστούν οι μπαλκονόπορτες ή και τα παράθυρα ενός σπιτιού, είναι τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας. Τα κάγκελα εμποδίζουν την πρόσβαση και την διέλευση των κλεφτών, ακόμη και αν οι μπαλκονόπορτες είναι ορθάνοιχτες. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κλέφτες είναι «ερασιτέχνες», δεν έχουν ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε και τα εργαλεία για να απομακρύνουν ή να παραβιάσουν τα κάγκελα, οπότε και δεν προσπαθούν καν να κάνουν κάποια διάρρηξη όπου τα βλέπουν.